Mrożone warzywa i owoce co z nimi robić

Trudno polemizować ze smakiem i wartościami odżywczymi świeżych, dojrzałych owoców i warzyw. Szczególnie w sezonie świeże produkty można uprawiać i kupować lokalnie, zapewniając najsmaczniejszy i najzdrowszy produkt. Jednak na wielu obszarach powiatu nie jest to realistyczne przez cały rok. Czy lepiej rywalizację między świeżymi owocami a mrożonymi dobrze opisana jest w tym artykule.

Z drugiej strony, w chłodniejszych miesiącach owoce i warzywa, które mają być wysyłane do korytarzy ze świeżymi produktami w całym kraju, są zazwyczaj zbierane przed osiągnięciem dojrzałości, co daje im mniej czasu na rozwinięcie pełnego spektrum witamin i minerałów. Zewnętrzne oznaki dojrzewania mogą nadal występować, ale te warzywa nie będą miały takiej samej wartości odżywczej, jak gdyby pozwolono im w pełni dojrzeć na winorośli. Ponadto podczas długich podróży z pola na widelec świeże owoce i warzywa są narażone na duże ilości ciepła i światła, które powodują degradację niektórych składników odżywczych, zwłaszcza delikatnych witamin, takich jak C i tiamina z grupy B.

Jak gotować mrożone warzywa
Jeśli zamierzasz gotować, istnieje kilka sposobów wykorzystania mrożonych warzyw.

Podsmażanie mrożonych warzyw
Niezależnie od stosowanej techniki nie wszystkie mrożone warzywa gotują się w ten sam sposób. Z tego powodu ważne jest, aby zapoznać się ze wskazówkami na torebce lub pudełku, aby dowiedzieć się, jak długo gotować warzywo, którego używasz. Mając to na uwadze, większość mrożonych warzyw można smażyć w ciągu 5 do 7 minut. Nie ma potrzeby rozmrażania – po prostu wlej olej na gorącą patelnię i podsmaż wybrane mrożone warzywa do odpowiedniego stopnia. Aby wzmocnić smak, dodaj zioła i przyprawy do warzyw podczas ich gotowania.

Gotowanie na parze mrożonych warzyw
Ponieważ mrożone warzywa są początkowo blanszowane przed zamrożeniem, wypróbowanym sposobem ich gotowania jest gotowanie na parze. Gotowanie na parze pomaga mrożonym warzywom wykorzystać ich mocne strony, a także jest najszybszą metodą przyrządzania grona. Zobacz instrukcję na opakowaniu, ale większość mrożonych warzyw gotuje się od 2 do 10 minut. Uważaj jednak, aby ich nie przegrzać, ponieważ może to prowadzić do tej papkowatej tekstury, która nadaje mrożonym warzywom złą reputację.

Pieczenie mrożonych warzyw
Tak, możesz piec mrożonki. Dzięki ich przetworzeniu gotują się nieco szybciej niż świeże alternatywy. Większość mrożonych warzyw piecze się ładnie w ciągu 20 do 25 minut, przewracając się w połowie. Ponownie, daje to doskonałą okazję do wykorzystania ziół i przypraw, aby nadać warzywom wyjątkowy smak.

Grillowanie mrożonych warzyw
Dla niektórych odważnych kucharzy grillowanie warzyw może być opcją w mgnieniu oka. Mrożone warzywa mogą być bardziej miękkie i kruche niż świeże, dlatego użyj koszyka do grillowania, aby uchronić je przed wypadnięciem przez ruszt. Czas grillowania różni się w zależności od warzyw, ale większość zajmuje od 5 do 10 minut, przewracając się w połowie.

Opublikowany przez Mateusz Białek

Myśliciel, wieczny student.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *